3. festival slovenske kulture

ZLATI ČOLN

od 16. do 22. maja 2012

Lodž, Katovice, Bielsko-Biała, Krakov, Mikołów

                                                 

16. maja – Lodž (Polfa Łódź, o godz. 18)
17. maja – Katovice (Teatr Korez, o godz. 18)
18. maja – Bielsko-Biała (Galeria Wzgórze, o godz. 19)
19. maja – Bielsko-Biała (Galeria Wzgórze, o godz. 19)
21. maja – Krakov (Śródmiejski Ośrodek Kultury, o godz. 19)
22. maja – Mikołów (Instytut Mikołowski, o godz. 18)

 

Program festivala je dostopen tukaj.

Festivalska brošura: SL_Festival Zlati coln_brosura.pdf (262,8 kB)

 

Ime festivala navezuje na enega najpomembnejših slovenskih ustvarjalcev 20. stoletja, pesnika Srečka Kosovela (1904–1926) – Zlati čoln je namreč naslov pesniške zbirke, ki zaradi prezgodnje pesnikove smrti nikoli ni izšel. Kosovelove pesmi (t. i. konsi in integrali), ki jih uvrščamo v avantgardne umetnostne smeri, kot so konstruktivizem, dadaizem, futurizem in nadrealizem, so močno vplivale na sodobno slovensko umetnost. S pozivom, naj človečanstvo spet postane vrednota, pa postaja vedno bolj aktualen tudi v današnjih časih.

Kot plod dolgoletnega poljsko-slovenskega sodelovanja na področju kulture sta letos izšli dve knjižni izdaji slovenske poezije v poljskem prevodu. V obsežnih izborih se bo poljski bralec lahko prvič srečal z ustvarjalnostjo dveh odličnih slovenskih pesniških osebnosti: klasika Srečka Kosovela v dvojezičnem izboru z naslovom Kalejdoskop: Izbrane pesmi/Wiersze wybrane (prev. Karolina Bucka Kustec; Vnanje Gorice, Mikołów: KUD Police Dubove, Instytut Mikołowski, 2012) in sodobnega avtorja Iztoka Osojnika v pesniški zbirki Spodnie na niebie (prev. Marcin Warmuz, Mikołów: Instytut Mikołowski, 2012). Del letošnjega festivala bo tako tudi predstavitev omenjenih knjig.

Na festivalu bodo svoje delo predstavili slovenski umetniki – pesnica in pisateljica Alenka Jensterle Doležal, kantavtor Jani Kovačič, pesnik in esejist Iztok Osojnik ter prevajalka in pisateljica Tatjana Jamnik. Poleg njih bodo na festivalu sodelovali tudi njihovi poljski kolegi – Bożena Tokarz, Karolina Bucka Kustec, Marcin Warmuz, Monika Gawlak, Katarzyna Bednarska, Maciej Melecki, Agnieszka Będkowska-Kopczyk in drugi.

 

Biografije udeležencev in drugih sodelavcev festivala so dostopne tukaj.

Program festivala

Programski svet

Festival Zlati čoln v Sloveniji - predstavitev slovensko-poljske izdaje Srečka Kosovela KALEJDOSKOP v Ljubljani (5. 6. ob 18. uri v Kudu France Prešeren)